Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

1970 óta minden évben április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Magyarország idén 31. alkalommal vesz részt ebben a világméretű kezdeményezésben, amelynek legfőbb célja a biodiverzitásnak, azaz az élővilág sokféleségének megőrzése. 

9 évünk van a változtatásra!

Az utóbbi 30-40 évben jelentősen felgyorsult az éghajlatváltozás, amely az emberiség túlfogyasztásának „köszönhető”. A tavalyi évről megjelent kimutatások szerint 2020 volt a második legmelegebb évünk az 1880-as méréskezdések óta, mindössze csak 0,02°C-kal maradt le a rekordtartó 2016-tól. Emellett az északi félteke szárazföldi és óceán felszíni hőmérséklete 2020-ban volt a legmagasabb az eddig mért 141 év alatt, 1,28°C-kal haladta meg a 20. századi átlagot. És ez még csak a kezdet, ha tovább folytatja az emberiség a jelenlegi életvitelét, az elkövetkezendő 9 évben visszafordíthatatlanná válhatnak ezek a sokkoló adatok a klímaelemzések alapján.

Forrás: szemlelek.blog.hu

Mit tehetünk?

Egy idealizált világban a globális összefogás lehetne a legkézenfekvőbb megoldás, erre azonban a közeljövőben nem valószínű, hogy sor fog kerülni. Ezért is nagyon fontos az egyéni felelősségvállalás, hogy elkerülhessük a visszafordíthatatlan állapotokat, hiszen mindannyiunk feladata Földünk védelme és megóvása. Minél többen élünk kevésbé mohó és pazarló életmódot, annál inkább tudjuk befolyásolni a nagyobb vállalatokat, politikusokat és döntéshozókat, hogy ők is tartsák szem előtt a bolygó érdekeit.

Néhány tippet is hoztunk nektek, hogy könnyebb legyen a változtatás:
  • ne vásárolj felesleges dolgokat, még akkor sem, ha a kínálat csábító, ezzel csökkentheted a fogyasztásodat
  • vásárolj helyi termékeket, így nem kell kiszállítást igénybe venni
  • ha van rá lehetőséged, járj kerékpárral, gyalog, rollerrel stb.
  • fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt
  • próbálj meg kevesebb tejterméket és húsfélét fogyasztani
  • használj energiatakarékos eszközöket
  • ösztönözz másokat is arra, hogy változtassanak életvitelükön a Föld és saját jövőjük érdekében

Mindezek csak apró lépéseknek tűnnek, és rögtön nincs is látszatuk, mégis érdemes kitartónak lenni, mert évek múlva megtérül a környezetkímélő életmód: nem fogjuk elérni 2030-ra a visszafordíthatatlan klímakatasztrófát. Forrás: artalomcsokkentes.blog.hu

Online is megoldható

Bár a korlátozások miatt egyelőre nem lehetséges személyes jelenléttel rendezvényeket tartani, de különböző kezdeményezésekhez csatlakozhatunk online. A Föld Napja Alapítvány például Facebook eseményt hozott létre „Állítsuk helyre Földünk egyensúlyát!” címmel, amelyen bárki részt vehet. Az online programsorozat 2 hetet ölel fel, ezalatt a szervezők minden nap újabb kihívásokat osztanak meg a résztvevőkkel. Ezek a napi feladatok kisebb nagyobb életmódváltásokkal, tervezéssel és a szokásaink felülbírálásával járnak, cserébe sokkal tudatosabbak leszünk és egy élhetőbb jövő alapjait tesszük le.

Üzenet a Kék Bolygónak

Túl régóta tudjuk, mit kellene csinálnunk, hogy a következő nemzedékeknek is élhető legyen a Föld, eddig mégsem tettünk eleget ennek érdekében. Lassan elérjük, hogy visszafordíthatatlan legyen a klímaváltozás, pedig már 36 éve, hogy a bolygó átlaghőmérséklete folyamatosan melegszik. Tegyünk ellene most, hogy továbbra is igaz legyen a dal: „Mindig kék és mindig zöld és mindig szép a Föld.”

(Panulin Bogi)

Ha te is érdeklődsz a téma iránt, töltsd ki Klímatesztünket, hogy teszteld a tudásod! 

Források: www.ncdc.noaa.gov , http://fna.hu/

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Oszd meg a Facebook-on!

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Oszd meg a Facebook-on!

X