Legyél télen is napütéses hangulatban!

Legyél télen is napütéses hangulatban!

A mentális egészség az alapja az ember jólétének, ám a lelki egyensúly érzékeny. A téli hónapok megterhelők, ezért fokozottan figyelni kell arra, hogy lendületünk és vidámságunk szakadatlanul megmaradjon vagy éppen vissza tudjunk térni valódi önmagunkhoz a szürke mindennapok forgatagában.

Mitől alakul ki a téli depresszió?

A kulcs a napfény csökkenésében van, mely a hangulatot pozitívan befolyásoló szerotonin csökkenéséhez vezet és ezzel a közérzet romlását okozza. Emellett a rövid nappalok miatt a test belső órája felborulhat, valamint a szezonális gyümölcsök és zöldségek hiánya miatt a vitaminbevitel is alábbhagy.

Hogyan ismerhetjük fel?

A téli depressziónak számos tünete lehet, mint például a tartós nyomottság, a levertség érzése és a nehéz koncentráció. Előfordul, hogy csökken az érdeklődés olyan dolgok iránt, melyek előtte inspirálónak hatottak. A megváltozott hosszúságú napszakoknak köszönhetően az alvási szokások könnyedén felborulhatnak. Az álmatagsággal érdemes óvatosnak lenni, mert ebben az időszakban jellemző a túlalvás. Az általános közérzetromlás velejárója az enerváltság, a letargikusság, valamint az ingerlékenység és a nemi vágy csökkenése. Alkattól függ, ám ebben ekkor gyakoribbá válhat a szénhidrát utáni vágy, így a kilók könnyebben felszöknek.

forrás: pexels.com

Mit tegyünk ellene?

Az emberi psziché összetettsége miatt mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy milyen módszer hatékony számára. Az alábbi alternatívák nem csupán a már kialakult állapoton képesek segíteni, megelőzés szempontjából szintén hatékonyak.

Papírt és tollat elő!

Bár a kézzel való írás kezd kimenni a divatból, mégis, bizonyítottan gyógyító hatással bír, ha valaki kiírja magából a gondolatait, szorongásait és kételyeit. Ennek a módszernek számos lehetősége adott. A napló-, vers-, fiktívlevél vagy novellaírás mellett akár listákat is készíthetünk a nap folyamán történt eseményekről, melyek mellett feltüntethetjük az adott érzelmi státuszunkat. Azzal, hogy papírra vetjük az érzéseinket, a csapongó gondolatok könnyebben rendeződnek és sok esetben a folyamat során választ kaphatunk a problémáinkra, könnyebben nyugalomra lelhetünk.

Fényterápia

Szerencsére a napfény hiányával nem kell feltétlenül megbarátkoznunk. A fényterápia egy egyszerű, de működő módszer. Különböző izzókkal lehetséges a Nap fényéhez hasonlatosat létrehozni, mely kifejezetten pozitívan hat az őszi és téli hónapok idején a szervezetre. Magyarországon leginkább egészségügyi centrumokban elérhető a szolgáltatás.

Testmozgás

A sport az élet minden szakaszában fontos. Évszaktól függetlenül jót tesz a szervezetnek, a hangulatnak és a közérzetnek. Stresszoldó hatása közismert, ám időnként így is nehezen rugaszkodunk neki a mozgásnak. Lényeges, hogy mindenki találja meg a saját alkatának, életkorának és igényeinek megfelelő testmozgást. Érdemes kitűzni magunk elé egy adott célt, mely nem hagyja, hogy két nap lelkes munka után, a harmadikon a kanapén henyélve nézzük csak a tornaszőnyeget.

Napirend

A megfelelően kialakított napirend az ember életének fontos részét képezi. Ez az összeszedett mindennapok egyik kulcs tényezője, mely a nehezebb időszakokon is sikeresen átsegíthet. Akkor sem kell aggódni, ha nincs kiforrott rendszere valakinek, mivel sosem késő létrehozni egyet. A cél érdekében a kezdeti időszakban érdemes feljegyezni a tervezett kelés időpontját, a napi teendőket és a lefekvés idejét. Az ismétlődő folyamatok biztonságot és egy megnyugtató, szisztematikus szokásrendszert eredményeznek, mely által elkerülhető a frusztráltságot és feszültséget okozó szétszórtság.

forrás: pexels.com

Mozdulj ki!

A természet egész évben csodákat rejt, így télen sem érdemes a négy fal között kuksolni. Sapka, sál, nagykabát és irány a közeli erdő vagy park. Mindennek megvan a maga szépsége és ha sikerül elvonatkoztatni a fagyos levegőtől és a ködtől, akkor megláthatjuk a dércsípte csipkebogyót az ágon és a madarak borzas tollazatát az etetők szélén. Vigyél magaddal termoszban forró teát, bolyhos takarót a biztonság kedvéért vagy esetleg egy fényképezőgépet. A tél lehet mesés, csak a megfelelő objektíven keresztül kell látni.

Irány a napfény után!

A hosszabb szabadságokat és utazásokat általában nyárra szokták időzíteni, mikor a forróságtól olvadozó turisták bevetik magukat a hűs tenger habjai közé. Télen sokaknak meg sem fordul a fejében a vakáció lehetősége, pedig ilyenkor igazán jól jön, ha valami olyan úti célt találunk, ahol egy szelet nyár és napsütés rejtőzik, akár januárban is. Ilyenek például a Zöld-foki szigetek, ahol ebben az időszakban átlagosan 25 °C-os hőmérséklet várja a látogatókat. Anyagilag is jobban kijön az ember “telelés”-kor, ugyanis a repjegyek is olcsóbbak. 

Tudatos tápanyagbevitel

forrás: pexels.com

A vitaminok és a megfelelő táplálkozás napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek. Fontos, hogy a hideg évszakban fokozottan odafigyeljünk arra, hogy mit eszünk. Érdemes levenni a polcról a nagyi savanyúságait, aszalt gyümölcsöket fogyasztani és változatosan étkezni. A vitaminok bevitele, főként a C- és D-vitaminok szempontjából, elengedhetetlen. A jó közérzet, az egészséges és erős immunrendszer egy újabb lépés ahhoz, hogy nemsokára újra belevethessük magunkat a nyárba.

Kisállattartók előnyben

A velünk élő állatok igazi szeretetbombák, akik rengeteg boldogsághormont szabadítanak fel gazdáik szervezetében. Kirándulás egy kutyussal, álmatag esték egy cicával vagy tanulás egy nyuszi mellett: bármelyik mosolyt csal az állatok iránt rajongók arcára. A kis kedvencek simogatása endorfint termel, valamint ellátásuk állandó feladatot biztosít, így a lelkiismeretes gazdiknak lehetőségük sincs az ágyban való szomorkodásra.

kiemelt kép forrása: pexels.com

(Vörös Rebeka F.)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Legyél télen is napütéses hangulatban!

Oszd meg a Facebook-on!

Legyél télen is napütéses hangulatban!

Oszd meg a Facebook-on!