Semmisítsd meg a lemezeidet – a Rockról

Ha azt a szót halljuk, hogy rock, rögtön eszünkbe jutnak a motorok, a tetovált, bőrdzsekis emberek és szinte nem létezik olyan, aki ne hallotta volna a Highway to Hell-t betétdalként vagy a Tankcsapdától a Mennyország touristot.

A rock az Amerikai Egyesült Államokban született, ahol a II. világháború utáni években gyors fejlődésnek indult a gazdaság. Megkezdődött a kertvárosiasodás, kezdtek elterjedni az autók és a drága divatcikkek, ám ezzel párhuzamosan továbbra is megoldatlan maradt számos probléma, mint például a rasszizmus. A fiatalabb generáció a külső feszültségek hatására egyre inkább eltávolodott a szülőktől. Az egyszínű élet unalmas monotonitása ezt a generációsszakadékot tovább növelte. Hosszú idő után az egyetlen lázadási lehetőséget a zene adta, tehát amikor a rock megjelent nem volt megállás, a fiatalok lázadása utat tört magának.
A műfaj történetének számítását sokan az 1940-50-es évekhez kötik, ami igaz is, ha Elvisre vagy Carl Perkinsre gondolunk, ám maga a rock a ’60-as években alakult ki Amerikában, majd Angliában vált önálló műfajjá. Az első igazi rock-himnusznak tartott számot Bill Haley írta, és 1954. április 12-én jelent meg Rock Around the Clock címmel.

A fiatalok lázadásában több vállalkozó látta meg a lehetőséget, így a rock ’n’ roll megjelenésével párhuzamosan fellendült a zeneipar és sorban jelentek meg a producerek, akik a fiatal tehetségeket keresték. Ez komoly hatással volt a zene fejlődésére, egyre jobb minőségű lemezek, majd kazetták jelentek meg.
Amerikában az ’50-es években még főként a rock ’n’ roll volt népszerű a country és blues mellett. Az ekkori előadók közül később sokan világsztárrá váltak és nevüket ma már a műfaj születéséhez kötjük. Ilyen előadó volt például Elvis Presley vagy Bill Haley, akik halhatatlanná váltak a zene által. Ebben az időben alkotott Buddy Holly is, aki a The Beatles ihletőjévé vált, zenéje sokkal egységesebb és tisztább volt az addigi előadókénál. Jerry Lee Lewis is fontos szerepet játszott egyedi zongorajátékával, amihez őrült színpadi megjelenés társult, ugyanis nem ritkán előfordult, hogy felgyújtotta hangszerét, felugrott rá vagy táncolva játszott. Ebben az időszakban számos lemezt és együttest tiltottak be, lehetetlenítettek el kiadókat és koncerteket. Idővel a rádiókból sem szólt már rock és a nyomtatott sajtóban sem jelentek meg a témában cikkek. A rock-kultúrát összefüggésbe hozták az önpusztítással és a bűnözéssel. Ennek eredményeként a szülők eltiltották gyerekeiket a zenétől, amivel kiváltották, hogy ők ellenük és a társadalom ellen forduljanak. Ez pedig időnként egészen tettlegességig fajult.

„Semmisítsd meg lemezeidet, amennyiben azok pogány kultúrát, pogány életmódot képviselnek! Előre nézd meg, hogy milyen lemezt játszanak le a házi vagy iskolai összejövetelen! Hívd fel a disc jockey-t, vagy írj neki, hogy szennyes lemezt forgat le! Kapcsold ki a rádiót vagy keress egy másik állomást, ha célzatos dalszövegeket hallasz!”-írta a Contacts, az Amerikai Katolikus Ifjúság lapja.

Az európai országokban átvették az amerikai zenei mintát, ám előadásmódjuk sokkal precízebb, kifinomultabb volt és ezzel elvesztette azt a vadságot, ami sikeressé tette a műfajt. Néhány helyen ennek ellenére is kialakultak a valódi rockot játszó bandák, de őket ugyanaz az elutasítás és üldözés várta, mint amerikai társaikat. Nyugaton lenézték az új műfajt, keleten pedig a szovjet területeken elfojtották terjedését, ám az ’50-es évek végére Elvis Presley megjelenésével nem lehetett tovább fékezni a rock ’n’ roll elterjedését.
Magyarországon a diktatúra keretei között a lázadó nyugati stílusnak nem volt helye, ennek ellenére az 1960-as években már elkezdtek megjelenni a hazai rockegyüttesek, amik bár finoman, de kifejezték rendszerellenességüket, amit a cenzúra sem tett egyszerűvé. Ekkoriban tűnt fel Kovács Kati, aki ha Amerikába születik valószínűleg hatalmas karriert futott volna be, ám itt „üvöltözésnek” titulálták előadásmódját. Idővel a Hobo Blues Band, majd a P. Mobil is nemkívánatossá vált a rendszer szemében. Amerikában ezekben az években alakult meg a Pink Floyd, a The Beatles, a Rolling Stones és a Beach Boys.

Az 1970-es években egyre jobban terjedt a rock, az ’50-es évek stílusával keverték a modern hangzásokat. Ezekben az években a legismertebb együttesek többek között a Deep Purple, a KISS, a Led Zeppelin, a Queen, a Van Halen, a The Who, a Black Sabbath és az AC/DC voltak.

Az 1980-as években élte világszerte a rock aranykorát, ekkorra az egyik legnagyobb zenei műfajjá vált. Ennek az évtizednek a nagy nevei közé tartozott Michael Jackson, Bon Jovi, illetve ekkor vált híressé a Guns N’Roses. A ’80-as évek elején megjelent Magyarországon a Beatrice együttes, akik a diszkó stílusukhoz hamar átvettek punk külsőségeket, és szövegeikkel, valamint viselkedésükkel ők vívták ki a leginkább az állam ellenszenvét. A Hobo Bluse Band, a P. Mobil és a Beatrice alkotta az úgynevezett fekete bárányok csoportját, akik tiltólistára kerültek a Kádár-korszakban. A sorozatos letiltás és a kemény cenzúra ellenére a műfaj továbbra is kitartott, majd létrejött a Pokolgép, az Ossian és ’89-ben megalapították a Tankcsapdát, ami ismét felkavarta a hazai zenei életet.

SZTEREOTÍPIÁK ÉS ELŐÍTÉLETEK:

A rockerek vad, lázadó stílusát már a kezdetektől összefonták az önpusztítással és a bűnözéssel. Az idősebb generációk és a szülők nem értették meg a fiatalokat, idegenkedtek a hangos, dübörgő zenétől, a sokszor hörgő énekhangtól és ez szorongást, frusztrációt váltott ki belőlük. Veszélyesnek ítélték meg a zene üzenetét, sokak véleménye a mai napig az, hogy a stílus agresszív, erőszakra buzdít vagy sátánista szövegeket fogalmaz meg. A tetovált, bőrruhás emberek, a hangos motorok sokszor félelmet keltenek az emberek körében, viszont (bár akadnak kivételek, hogy erősíteni tudják a szabályt) a rockerek általában a kemény külső ellenére barátságos emberek. A rock közösségkovácsoló erővel bír, szókimondó szövegekkel dolgozik, néha durva kifejezéseket használ, ám számos példa volt olyanra, hogy valaki a segítő szakmában tevékenykedik, ám magánéletben rocker. Nem véletlen a „szelíd motoros” kifejezés.

TOP 3 LEGHÍRESEBB ROCK KONCERT:

3. AC/DC (Donington), 1991:
Az ausztrál rockbanda ezzel a koncerttel beírta magát a rocktörténelembe, 73.000 ember vett részt rajta, ennél idővel sokkal nagyobb lett a létszám, ám ettől függetlenül emlékezetesre sikeredett.

2. Monsters of Rock (Moszkva), 1991:
A Monsters of Rock egy hard rock és heavy metal fesztivál volt, amit minden évben megtartottak 1980-tól kezdve 16 éven keresztül. Idővel több, mint 1 millió ember vett részt rajta.

1. The Rolling Stones, Copacabana Beach (Rio de Janeiro), 2006:
A Rolling Stones 2005-ben adta ki Bigger Bang címmel albumát és a koncert is erről kapta a nevét, amit teljesen ingyenesen tartottak. Összesen 20 dalt játszottak el a nagyjából 1,5 milliós tömegnek. Az eseményt 10.000 rendőr, tűzoltó és egészségügyi szakértő biztosította.

Ha téged is érdekel a zene világa, látogass el a nagydiaktesztek.hu-ra és a teszt kitöltésével értékes nyereményeket szerezhetsz!

(Vörös Rebeka)