Szemét és művészet vagy szemétművészet?

Szemét és művészet vagy szemétművészet?

Manapság Földünknek nemcsak az emberekkel kell együtt élnie, hanem az általunk termelt hatalmas mennyiségű szeméttel is. Ennek káros hatásaira próbálják felhívni a figyelmünket egyes művészek és környezetvédő szervezetek is.

Stéphanie Kilgast:

A francia művésznő rozsdásodó konzervdobozokból, törött tányérokból és egyéb hulladékokból készít színes szobrokat. A különböző gombák és növények vidámsága kerül szembe a kidobott tárgyak komorságával az alkotásokban. Az aprólékosan kidolgozott korallokkal és virágokkal próbálja meg a szobrász megmutatni az embereknek, milyen gazdag az élővilág, amit mi emberek teszünk tönkre a szennyezéssel.  Kilgast szerint művei „a kiömlött olaj és a vidám apokalipszis” keverékei.

Mariya Suzuki:

Az emberek jelentős százaléka értéktelen szemétként tekint a papírpoharakra. A tokiói festőnő viszont ezeken készíti el műveit vászon helyett. Mindennapi jeleneteket ábrázol a poharakon, amelyek így már nem szemétnek, hanem művészeti alkotásnak tekinthetőek. Valamint a reggeli kávénk elfogyasztásakor is felhasználhatóak.

Landfill Harmonic:

Paraguay fővárosában, Asuncióban rengeteg a szemét. A nyomornegyedekben lakók a hulladéktelepeken való turkálásból élnek. Favio Chaveznek azonban támadt egy ötlete, hogyan tudná úgy újrahasznosítani a szemetet, hogy közben megkedveltesse az ott élő családokkal a klasszikus zenét. A már hasznavehetetlennek tűnő tárgyakból (műanyag villák, pet palackok, konzervdobozok, röntgen-felvételek) például gitárokat, trombitákat, hegedűket és dobokat állítottak össze a gyerekekkel, akikből később egy komplett szimfonikus zenekar állt össze. A furcsa csapatot azóta már több helyre is meghívták koncertezni, ezen kívül YouTube csatornát vezetnek, valamint egy film is készült róluk.

Greenpeace:

A Greenpeace Magyarország tavaly nyári egyik legnagyobb projektje a Kossuth és Deák téren felállított hulladékalkotás volt. A műanyagmentes július keretein belül került sor az akcióra, ahol egy három és egy hat méteres műanyag szeméttengerből kiemelkedő bálna szobrát tekinthették meg az érdeklődők. A hulladékot önkéntesek gyűjtötték össze az olasz partokon. A szervezet arra próbálta meg ezzel felhívni a figyelmet, hogy a mikroműanyagok már mindenhol megtalálhatóak, a vízben és a szárazföldön is. Ezen kívül az szoborral a Greenpeace az egyszer használatos műanyag alkalmazása ellen tiltakozik.

Te mire tudod felhasználni az otthoni hulladékot?

  • a megtisztított jégkrémpálcákból pohár- és edényalátéteket készíthettek
  • a kiürült bébiételes vagy lekváros üvegekből asztali dekorációt alkothatsz
  • pet palackokból toll- és ceruzatartót, térelválasztót, esetleg fotelt is össze tudsz állítani
  • az elhasznált kéztörlőgurigákra feltekerheted sálaidat, így azok nem fognak összegyűrődni
  • a kiürült tojástartókat rendszerezőként is alkalmazhatod a fiókokban
  • a törött vállfákról leszedhető nadrágtartót felhasználhatod frissentartó csipeszként a kibontott aszalt gyümölcsös, mogyorós vagy egyéb zacskókhoz

(Panulin Bogi)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,097RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Szemét és művészet vagy szemétművészet?

Oszd meg a Facebook-on!

Szemét és művészet vagy szemétművészet?

Oszd meg a Facebook-on!

X