Top 10 film, amit még látni kell idén

Már-már lassan ennek az évnek is a végére érünk, a filmek terén még nagyon sok minden vár ránk. Nem csak a streaming szolgáltatók készülnek jobbnál-jobb műsorokkal, de a mozivásznon is ott fog ragadni a tekintetünk, ha a James Cameron által rendezett Avatar folytatására ülünk be, vagy egy magyar alkotásra. Ezért nézzük meg, a top 10 filmet, amit nem szabad kihagynunk még az évben:

1. Black Adam (Megjelenés dátuma: 2022. október 20.)

Egy újabb DC film, ami felforgathatja a DC univerzumot. Black Adam, aki a képregény olvasóinak csak Teth Adam néven lehet ismerős, bevonul Dwayne Johnson alakításával a mozikba. Dwayne most olyan oldalát mutathatja meg, amit a nézők eddig még nem láttak a színésztől. Néhány pletyka és rajongói elmélet szerint Cavill Supermanje is feltűnhet majd, hogy összemérjék erejüket.

2. Toldi (Megjelenés dátuma: 2022. október 20.)

Jankovics Marcell a magyar animációs filmek úttörője, tavaly elhunyt. Hagyatéka az egész estés Toldi, amelyből már 2021-ben 12 részt láthattunk a Duna TV által, akkori formája közel sem a végleges verzió volt. A részeket kibővítették és újravágták, az alkotók három éven keresztül dolgoztak a Toldi mozifilmes változatán. Az Arany János által megalkotott eredeti költemény szövegét is felfedezhetjük a kész alkotásban. A Toldi egy izgalmas irodalmi mű, amit az iskolából már ismerhetünk, ennek ellenére kár lenne kihagyni a mozifilmet.

3. Blokád (Megjelenés dátuma: 2022. október 20.)

Az Oscar-díjra nevezett új magyar film a Blokád. A rendszerváltás utáni első politikai és gazdasági válságon keresztül mutatja be Antall József pályafutását és az 1990-es taxisblokád által kiváltott káoszt. Tőzsér Ádám rendező elmondta: „Ezt a forgatókönyvet tényleg az élet írta. Sokaknak teljesen hihetetlen, hogy Antall József életében mennyi izgalom és fordulat volt.” A Blokád szereplőgárdája is tartogat izgalmakat, Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor és Végh Zsolt főszereplésével mindenki el lesz kápráztatva.

4. Semmi (megjelenés dátuma: 2022. november. 3.)

A Semmi Janne Teller nemzetközi bestsellerének filmfeldolgozása. A regényt először betiltották Dániában, majd kötelező olvasmánnyá tették. Sokan a Legyek Urához hasonlítják. Ahogy a regény is, így a film is az élet értelmét boncolgatja, társadalmi problémákat és kérdéseket vet fel: „Semminek nincs értelme. És ha semminek nincs értelme, semmit sem érdemes csinálni.”-hangzik el az előzetesben egy fiútól, aki ezt követően otthagyja az iskolát. A barátai megpróbálják bebizonyítani neki, hogy igen is van értelme az életnek. 

5. Fekete Párduc (Megjelenés dátuma: 2022. november 10.)

A Fekete Párduc első része nagy sikert aratott. T’Challa története emberek százait vonzotta a mozikba, így mindenkit lesújtó hírként ért Chadwick Boseman halála. A rajongók egy ideig nem tudták, hogy lesz-e folytatás. A Marvel úgy döntött Chadwick Boseman emlékének ajánlják, és Fekete Párduc nem tér vissza a történetben. Az új előzetes alapján T’Challát gyászolják hazájában, és megérkeznek a trónkövetelők. Húga Shuri előreláthatólag fontos karakter lesz a második részben, ő fogja átvenni T’Challa helyét. A film nálunk november 10-én kerül a mozikba, így addig tűkön ülve olvashatjuk a rajongói elméleteket.

6. A Menü (Megjelenés dátuma: 2022. november 18.)

Anya Taylor-Joy főszereplésével új thrillert láthatunk novemberben. A történet egy pár utazását követi nyomon egy különleges szigetre, ahol egy rendkívül exkluzív étteremben étkeznek. Viszont az ételeket készítő séf pár sokkoló és bizarr meglepetést rejteget az étlapon. Az előzetes részleteket nem közöl, így izgalomban tartja a nézőt. Reméljük a film alatt is megmarad majd ez az érzés.

7. Tőrbe ejtve (Megjelenés dátuma: 2022. november. 23.)

A 2019-ben bemutatott első rész óriási sikert aratott, így várható volt a folytatás. Az előzetesben már feltűnt egy rejtélyes puzzle, amiről kiderült, hogy a rejtély kiindulópontja lesz. A jól ismert Benoit Blanc nyomozó Görögországba utazik, hogy felgöngyölítse a rejtélyt. A film nálunk csak a Netflix kínálatában lesz elérhető, de már biztosan tudhatjuk, hogy a harmadik rész is közeledik. De előtte még oldjuk meg ezt a kirakóst.

8. Vérapó (Megjelenés dátuma: 2022.december. 2.)

Az idei karácsonyi filmek listájára biztosan felkerül a Vérapó, David Harbour főszereplésével. Kiderül, hogy a Mikulás nem is olyan szent, mint ahogy azt sokan gondolják. Amikor egy társaság betör egy jómódú család birtokára szenteste, és túszul ejtenek mindenkit, a Mikulás lesz, aki virgácsot ad a rosszfiúknak.

9. Pinokkió ( Megjelenés dátuma: 2022. december 9.)

Nemrég mutatták be a Disney élőszereplős Pinokkióját, ami látványában gazdag és szövegileg modernebbre sikerült, mint bármely más feldolgozás eddig. De Guillermo del Toro Pinokkiója más lesz. A decemberben megjelenő filmről már megtudhattunk pár kulisszatitkot: az alkotó kicsit sötétebb tónusban, stop-motion technikával alkotta újra, és azt is megosztotta, hogy az alkotás a felnőtt közönségnek fog szólni. „Ez nem az egész családnak való Pinokkió”– nyilatkozta az alkotó. A történet Mussolini felemelkedésének idején bontakozik ki.

10.  Avatar 2 (2022. december.15)

Már 13 év telt el a 3D mozizásban forradalmat jelentő Avatar óta, mely a világ legtöbb bevételét termelő filmje volt, így nagy örömünkre szolgált a folytatás premier dátuma. James Cameron lenyűgöző világa és elképzelése megéri a várakozást, de vajon a folytatás is akkora bevételt képez majd, vagy a mai Marvel filmek és más vizuális tartalmak miatt már nem lesz kiemelkedő Pandora csodálatos világa? Azt már megtudhattuk, hogy a rendező most még nagyobbat álmodott az előző részhez képest. A víz útja című folytatás Pandora élővilágát tárja majd elénk, és időközben Jake Sully és Neytiri is családot alapított, így több mint egy évtized eseményeit követően kapcsolódik be majd a néző.

(Bartos Benigna)