Utazás a múltba – Picasso

Utazás a múltba – Picasso

Vannak olyan nevek a történelemben, amelyekkel akarva-akaratlanul összefuthattál már mindennapjaid során. Akár egy kávézóban, egy előadáson, esetleg rajz órán. Úgy gondolom mindenki tudhatja kiről beszélek, ha megpillantja ezt a képet:

Guernica

Ha nem ismerős a kép, sebaj, hisz a cím már így is tudtodra adta, hogy e havi választottam a sorozatba nem más, mint Pablo Picasso, kinek teljes neve 23 szóból áll (!!). 1881. október 25-én született Spanyolországban, egy egyetemi rajztanár fiaként (nem is kell találgatni, honnan örökölhette művészi érzékét). Apja már 10 éves korában felfigyelt tehetségére, így szárnyai alá vette. A fiatal Picasso hamar túlszárnyalta apja képességeit, aki ezért le is mondott a festésről. A fiúnak 13 évesen már saját kiállítása volt. Igazi művésszé formálódott, a hétköznapi élet megörökítésére törekedett, egy realisztikus vonalat képviselve. Egyelőre. Hiszen, ha a fenti képet vesszük alapul, elsősorban nem az élethű portrék jutnak róla eszünkbe, igaz?

Miután Spanyolország fővárosába költöztek családjával, a spanyol festészet teljes hatása alá került. Átvette a színeket, az ábrázolási formákat. Viszont, mint művész, több korszakon is átesett élete során. Például Franciaországban tett látogatásakor ismerkedett meg az élénkebb színekkel és különböző médiumokkal (olajfesték, pasztellkréta stb.) Párizsba követte művésztársa és egyben hű barátja Carles Casagemas is. Casagemas szerelmi bánata miatt a két festő hazatért Spanyolországba. Picassónak nem sikerült felvidítania a fiút, így tehetetlenségében elutazott Madridba, miközben barátja még nagyobb depresszióba zuhant. Casagemas visszatért Párizsba, hogy meggyilkolja szerelmét, helyette végül saját magára szegezte a fegyvert. Az események mély nyomot hagytak Picasso életében, 1901-1904 között barátja halála nagy hatással volt képeireA festő a rengeteg ingázás után végre letelepedett Párizsban, a depresszió hideg színeit felváltották az emberibb, hússzínű, rózsaszín árnyalatok. Előbbit Blue, utóbbit Rose periodként is szokták emlegetni.

Sokaknak lehet nem volt olyan ismerős a fent említett kubizmus kifejezés. Picasso és Georges Braque képviseletével indult meg ez a rövid élettartamú mozgalom a 20. század elején. Hossza ellenére a mai napig hat a művészetre és ez az a stílus, ami legjobban eszünkbe juttathatja Picassót. Absztrakt, színes és a geometriai formákra helyezi a hangsúlyt. A két férfi hozta létre a kollázs fogalmát is, mely összességében különböző anyagok (pl.: újság fecnik, képek, ruhaanyagok, tárgyak) felragasztását jelenti vászonra, esetleg papírra vagy falapra. 

Szobrászattal is foglalkozott, aminek darabjait márcsak halála után találták meg. Ezek kezdetben vasból és acél lapokból készültek, majd gipszből készített munkákat. Élete végére már mindenféle anyaggal dolgozott, a kerámia művészetébe is belekóstolt. A művész élete során körülbelül 20 ezer alkotást készített összesen. Képei közül hivatalosan több mint 550 festménye minősül eltűntnek.  

Picasso egy olyan művészi életutat járt be, egy olyan fejlődésen ment keresztül, ami keveseknek adatik meg. Korában sokan nem értették világát – főleg a későbbit –, bár hányan vannak olyanok, akik már életükben is híresek voltak? Az ember mindig utólag jön rá, mi is igazán értékes. Picasso hatása a művészetre az volt, egyéni vélemény, hogy jó vagy rossz.

(Vincze-Hajnal Blanka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Utazás a múltba – Picasso

Oszd meg a Facebook-on!

Utazás a múltba – Picasso

Oszd meg a Facebook-on!

X