Utazás a múltba: Rowan Atkinson

Utazás a múltba: Rowan Atkinson

Ki ne szeretné az aranyosan komikus filmeket? Egy férfit, aki jellegzetes arcával szerte a világon ismertté vált? Mr. Bean, alias Rowan Atkinson mint angol színész, komikus és író robbant be a köztudatba. De vajon hogyan alakult ez így? 

A kezdetek

Az angolok, és nem sokkal később a világ kedvencévé vált Rowan Atkinson 1955. január 6-án született Nagy-Britanniában. Angliában végezte el tanulmányait – kifejezetten jó tanulóként –, egyetemi diplomáját villamosmérnökként és elektrotechnikusként szerezte. Később elektrotechnikusi mesterképzésére arra az egyetemre jelentkezett, ahol korábban apja is végzett. 2006-ban az egyetem tiszteletbeli tagjává avatták. 

Karrierje

Először nemzetközi figyelmet az Oxford Revue komikus csoportjában kapott, mikor felléptek egy edinburghi művészeti fesztiválon (Edinburgh Festival Fringe). Egy saját szórakoztató rádióműsort indított el 1979-ben a BBC Radio 3-nál, The Atkinson People-t. A műsor több vicces interjúból állt, amiben a meghívott interjúalanyokat saját maga játszotta.

Egyetemi tanulmányai után egy egyrészes tv-műsorban, a Canned Laughter-ben szerepelt – amit ő is rendezett – 1979-ben a London Weekend Television műsorában. Ezután barátja, John Lloyd rendezésében, a BBC csatornáján lévő Not the Nine O’Clock News műsorába ment és az egyik fő írójukká vált. Ennek sikere vezette az angol vígjátéksorozat, a Fekete Vipera főszerepéhez, illetve a sorozat rendezésébe is becsatlakozott. A 4 évados szitkom (szituációs komédia) a történelem egyes részeiből válogatva (pl.: első világháború vagy a középkor) szórakoztatta, és még a mai napig is szórakoztatja a közönséget. A szereplők egyes interjúi szerint hamarosan újra összeállhat a csapat egy kisebb visszatérésre. Az igazából szerelem rendezője, Richard Curtis ezt nyilatkozta a Daily Starnak:

“Csodálatos lenne ha Rowant és Robinsont újra egy színpadon láthatnánk.

A sorozat lényege az volt, hogy fiatalokként kritizáltuk az idősebbeket, megmutatva, milyen ostoba is a tekintély. Szóval úgy gondoltam, ha egyszer újra összeállnánk, Blackadder egyetemi tanárként állhatna színpadra, ez alkalommal a fiatalokat szidva.”– A sorozat Anglia legjobb szituációs komédiáit tartalmazó listáján a nézők szavazatai által a második helyen végzett.

Atkinson másik hatalmas kreálmánya az újév napján először fél órás adásban megjelent Mr.Bean sorozat első része. A főszerepben Rowan Atkinson, aki később úgy jellemezte a karaktert mint “a gyermek egy felnőtt férfi testében”. 18.74 milliónyi nézettséget hozott egyik epizódja, a “Trouble with Mr. Bean”, mely így a sorozat a legmagasabb besorolású epizódja lett. A komédia több nemzeti díjat is bezsebelt és világszerte híres lett. Ebből inspirálódva egy magyar és 2 angol gyártó által létrejött animációs sorozat jelent meg. A rajzfilmsorozat gyártása a Tiger Aspect Productions megbízásából került Magyarországra, melynek pályázatát 14 társaságból a Magyarországon és Nagy-Britanniában is tevékenykedő Varga Stúdió nyerte meg. Rowan szinte végig ugyanolyan intenzíven vett részt az animációs sorozat készültekor, mint az eredeti filmsorozatnál. Eljátszotta rajzolt hasonmása gesztusait, így segítve az animátorok munkáját, illetve így karaktere ugyanolyan lett mint élő szerepeiben. Természetesen magyar vonatkozása révén magyar szinkronos verziója is elkészült. A 4 évad után 2018-ban bejelentették az 5.évad érkezését is. 1997-ben film készült Mr.Bean karakteréről, melyet Mel Smith, Atkinson egykori kollégája rendezett. A második film, Mr. Bean nyaralása 10 évvel később látta meg a napvilágot. A 2012-es nyári olimpia megnyitóján Rowan is jelen volt, mint Mr.Bean. 2014-ben az egyik leghíresebb britnek választották.  

Mr.Bean teljesen eltűnt?

50-es éveibe lépve Atkinson realizálta, már nem olyan fiatal, mint volt. Szerintem mikor valaki az 50-es éveiben gyerekes, az már kezd kissé szomorúvá válni –nyilatkozta a The Daily Telegraph-nak. Ennek ellenére 2016-ban mégis kijelentette a Radio Times-ban: Sosem hagyja hátra Mr.Bean karakterét. Az emberek hálája jeléül 2018-ban a Mr.Bean YouTube csatorna elérte a 10 millió feliratkozót (később már a 20-at is), több mint 6,5 milliárd nézettsége volt abban az évben. A karakter Facebook oldala a legtöbb követővel rendelkező oldalak közé tartozik 98 milliós követő táborával. Hogy viszonyítási alapunk legyen, 2020 júliusában több követővel rendelkezett, mint Rihanna, a Manchester United vagy Harry Potter. Rowan szerepelt még Mr.Bean-ként Snickers reklámban, egy BBC, a Red Nose Day (egy brit szervezet, a Comic Relief által létrehozott nap, akik pénz gyűjtenek az éhezőknek szerte a világban és az Egyesült Királyságban) által rendezett kisebb videóban. 2021-ben végül mégis bejelentette visszavonulását ugyancsak a Radio Times-ban. Az akkor 65 éves férfi azt mondta, már nem élvezi játszani a karaktert:

“Túl nagy a felelősség. Egyszerűbb már csak vokálisan eljátszanom, mint élőben. Már nem élvezem.”

Ugyanakkor Atkinson nem tűnik el a vászonról: tavaly év végén kiderült, egy új Netflix sorozatban köszönthetjük újra, a Man vs. Bee-ben. A komédia egy méh és egy férfi “háborúját” fogja bemutatni 10 perces részein keresztül. A sorozatot 2021-re tervezik. A Netflixen szintén megtalálható a 2 Johnny English film, mely a James Bond filmek esszenciáját megragadva parodizálja ki ezeket a filmeket Atkinsonnal a főszerepben. Ez az élettörténet is megmutatja, hogy egy egyetemi ötlet berobbanthat egy egész karriert. 

(Vincze-Hajnal Blanka)

Most, hogy újabb ismereteket szereztél a filmes világról, töltsd ki a DUE Nagy Magyar Filmtesztjét, melyet sikeresen teljesítve értékes nyeremények várnak rád.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Utazás a múltba: Rowan Atkinson

Oszd meg a Facebook-on!

Utazás a múltba: Rowan Atkinson

Oszd meg a Facebook-on!

X