Akárhonnan indulunk… Tudós csajok beszámoló

Akárhonnan indulunk… Tudós csajok beszámoló

„Elsősorban nem az egyetemi hallgatókat kell tanítani az egészségmegőrzésről, hanem azokat, akiknek igazán szükségük van rá.”

Ez volt az egyik gondolat, amely megragadt bennem Dr. Orsós Zsuzsanna rákkutató biológus és egyetemi oktató előadását hallgatva. A roma származású kutatónő szívügyének tekinti a mélyszegénységben élő roma közösségek egészségfejlesztését, tanítását. Tudományos munkája és családja mellett szegregátumokban, iskolákban és börtönökben küzd azért, hogy megismertesse a roma közösséggel az egészséges életmód fontosságát. 

Dr. Orsós Zsuzsanna

Ez az előadás volt számomra messze a legszívhezszólóbb és leginspirálóbb az eddigi Tudós Csajok-élményeim közül. Többek között megismerhettük azt elképzelhetetlenül hosszú és fáradságos utat, amely a németkéri cigánytelepről a Pécsi Tudományegyetem laborjaiba vezet, megtudtuk, hogyan lesz valaki rákos beteg, és azt is, miért nem mindegy, melyik kerületben lakunk.
Dr. Orsós Zsuzsanna szegény családban nőtt fel, még saját ágya sem volt. Mégis, bár otthon nem sok segítséget tudtak neki nyújtani, már az általános iskolában kiemelkedő tanulmányi eredményei voltak. Édesanyját is ő tanította meg írni. A kutatónő mosolyogva emlékszik vissza, mennyire büszke volt az anyukája, amikor egy X helyett a saját nevével írhatta alá a hivatalos iratokat.

Útja később a pécsi orvosi egyetemre vezetett, majd diplomát és doktori fokozatot szerzett. Ő vált az ország első cigány PhD-hallható MTA-ösztöndíjasává. Előadása közben sosem felejtette el megköszönni azoknak a mentoroknak és barátoknak a segítségét, akik hozzájárultak sikereihez.

Ám a kutatónő előadásának persze tudományos oldala is volt: először arról beszélt nekünk, milyen faktorok határozzák meg az egészségünket. Megtudtuk, hogy a magatartás, a szociális-gazdasági helyzet és a környezet sokkal meghatározóbb, mint a genetika. Így például Angliában két egymástól alig 30km-re fekvő városban is majdnem 30 év különbség van a születéskor várható élettartamban. De nálunk, Budapesten is 4-5 évvel meghosszabbíthatja az életünket, ha a megfelelő kerületben lakunk! Orsós Zsuzsanna azt a jelenséget is megismertette velünk, amely elindította őt pályáján: a romák között a daganatos megbetegedések kiemelkedően magas aránya. Arra szeretett volna rájönni, vajon ennek az etnikumnak a genetikai adottságai vagy a rossz szociális-gazdasági helyzete okozza a problémát?

A daganatok kialakulását egyes gének által kódolt enzimek akadályozzák. A kutatónő a többségi társadalom és a romák ezen génjeinek vizsgálatát végezte, és arra jutott, hogy ezeknek a géneknek ugyanolyan hatékonyságú változatai találhatók meg a két csoportban. A megoldás tehát az életmódban keresendő.

Ez az eredmény terelte a kutatót az egészségfejlesztés felé. Ennek köszönhető, hogy Orsós Zsuzsanna az országot járva segít a romáknak egészségük megőrzésében. Szerinte, ahogy az ő példáján is látszik, az oktatáson keresztül érhető el a legnagyobb változás. A telepeken elmagyarázza a kismamáknak a terhesség során való dohányzás veszélyeit, az iskolákban pedig a fogamzásgátlás fontosságáról és a drogok hatásairól beszél a gyerekeknek. Ott küzd a változásért, ahol a leginkább szükség van rá. Mindezt pedig olyan hitelesen teszi, ahogy más, aki nem nézett szembe ugyanazokkal a problémákkal, nem élt a telepi világban, nem lenne képes.

Szerinte a legfontosabb feladatunk, hogy gyerekeink számára jobb életet teremtsünk, mint amilyen a sajátunk. A családi képeket nézve, amelyet a kutatónő mutatott nekünk, biztosak lehettünk benne, hogy neki – óriási erőfeszítés és kitartás árán – sikerült ezt elérnie. Sőt, fáradhatatlan munkájával nemcsak saját gyermekeinek, hanem az egész roma közösségnek esélyt ad egy jobb, egészségesebb életre.

A találkozással szerintem mindannyian egy példaképpel gazdagodtunk. Dr. Orsós Zsuzsanna megmutatta nekünk, milyen boldog és harmonikus ember válhat abból, aki megtalálja azt a területet, ahol a szakma és a szenvedély egybeesik, és hogyan lehet a kutatói munkán keresztül fontos, tömegeket érintő változásokat elérni. Akár egy cigánytelepről indulva is.

Fölsz Orsolya

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Akárhonnan indulunk… Tudós csajok beszámoló

Oszd meg a Facebook-on!

Akárhonnan indulunk… Tudós csajok beszámoló

Oszd meg a Facebook-on!

X