Tudós csajok – hétről hétre

Tudós csajok – hétről hétre

Sikeresen zajlik az eddig legnagyobb létszámú Tudós csajok programunk, ahol összesen 43 lány és fiú vehet részt minden héten egyszer egy természettudományos vagy egy médiával kapcsolatos előadáson. Nem csoda, hogy 2021-ben is ilyen népszerű ez a kettő az egyben projekt, mert itt a résztvevők nem csak elméleti, hanem gyakorlati oktatást is kapnak.

Március utolsó szerdáján hatodik alkalommal gyűltek össze online foglalkozásra a tudós lányok és fiúk. A képzés során a tudományos órákról beszámolót, cikket vagy hírt is kell(ett) írniuk a részvevőknek, ezért az eddigi foglalkozásokból 4 alkalommal média-alapismeretekről tanultak, majd két természettudományos órán vehettek részt.

De lássuk, mi is történt eddig:

Az első órán dr. Szayly József, a DUE alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Bemutatta egyesületünket és a projektet, majd lehetőséget adott mindenkinek a bemutatkozásra, ezzel is személyesebbé téve az online programot.

Kecskés István újságírótól megtudhattuk, hogy egy újságírónak ma már nem elegendő az, hogy képes legyen megírni egy cikket vagy egy interjút. Ennél sokkal több kell. Számtalan szoftvert és eszközt kell tudnia kezelni és használni, hiszen ezek nélkül ma már elképzelhetetlen lenne megszerkeszteni egy képet vagy élőben bejelentkezni egy focimeccsről. Arról is szót ejtett, hogy milyen nehézségekkel kell szembesülnie ma egy újságírónak, mik a szépségei és nehézségei a szakmának.

A harmadik előadást Varga Gábor PR szakember és újságíró tartotta. Ő bevezette a lányokat a kreatív szövegek írásába. Ezeknek a célja nem más, mint a figyelem felhívása és a cselekvésre ösztönzés.

Meszlényi Valéria idegkutató tartotta meg az első tudományos órát. Ő fiatal kora ellenére számos elismerést kapott mind itthon, mind külföldön. Kutatási területe a mozgató idegsejteket megtámadó ALS. Elmondta, hogy aki ebben a betegségben szenved, 3-5 éven belül meghal, hiszen az ALS-ben szenvedők izmai elsorvadnak. Végstádiumban már képtelenek a mozgásra és a légzést segítő izmok elsorvadása miatt megfulladnak. Érdekesség, hogy azok az egerek akiket megfertőznek ALS-sel, szintén azokon a fázisokon mennek keresztül, mint az emberek. Azonban a patkányok tünetmentesek, és rájuk nem hat a fertőzés. De, hogy ez miért van, még nem tudni. Kutatása ezt próbálja meg megfejteni, aminek segítségével akár egy hatékony ellenszert tudjanak kifejleszteni a jövőben.

Mivel a résztvevőknek lehetőségük van interjút készíteni az előadókkal, ezért meg kellett tanulniuk az interjúkészítés mesterfogásait. Ebbe Herczeg Zsolt újságíró, az Infó rádió szerkesztője avatta be a résztvevőket. Kiemelte: az interjúhoz elengedhetetlen az alapos felkészülés. Előre meg kell írni azokat kérdéseket, amikre a válaszokat még nem tudod, de a nyilvánosságnak tudnia kell. Kifejtette: a közt szolgáló, informáló újságírónak egyenrangú partnernek kell lennie az interjú alanyával, legyen az a pápa vagy az utca embere, interjúkészítésnél nincs alá-fölé rendelt viszony.

A következő tudományos előadó Szili Petra volt. A diákolimpiát megjárt biológustól megtudhattuk, hogy mik is azokok az antibiotikumok, hogyan találták fel őket és hogyan is hatnak a szervezetre. A túlzott antibiotikum használat súlyos veszélyt jelent az emberiségre: mivel a baktériumok pár éven belül rezisztensek lesznek rájuk, ezért mindig újat és újat kell kifejleszteni. Ennek viszont az a veszélye, hogy ezáltal olyan új baktériumokat „hozunk létre”, melyeket már nem fogunk tudni gyógyszerekkel legyőzni.

A DUE Médiahálózat „Tudós csajok” programja júniusig tart. A járványhelyzet változásával a szervezők reményei szerint májusban már személyes látogatásokat is tehetnek az érdeklődő résztvevők néhány kutatóközpontban.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Tudós csajok – hétről hétre

Oszd meg a Facebook-on!

Tudós csajok – hétről hétre

Oszd meg a Facebook-on!

X