Utazás a Cern-be – Tudós csajok beszámoló

Utazás a Cern-be – Tudós csajok beszámoló

Egy újabb hét a Tudós csajok csoportjával, egy újabb élmény, ezúttal Molnár Janka Sárával és Vámi Tamás Álmossal.
Vámi Tamás egy neves fizikus, akiről már eddig is sokat hallhattunk az újságoknak és hírműsoroknak köszönhetően. Ő az egyik legtehetségesebb ifjú fizikus, akinek külön köszönjük, hogy vendég előadóként közreműködött az okításunkban.

Fotó: Hegyesi Esztera képen Vámi Tamás Álmos fizikus

Sára, egy 21 éves egyetemista, aki idejét és energiáját nem sajnálva lenyűgöző lelkesedéssel és aktivitással tartotta előadását. Reméljük jövőre már diplomázott fizikusként emlegethetjük. Az előadások nagyon családias hangulatban teltek, 3 percenként hallható volt egy-egy jóízű kacaj a sorok között, ahol tátott szájjal hallgattuk a "nagyokat". A tudományos beszámolók első részében megismerkedhettünk a detektorok működésével, belső szerkezetével és az építési folyamatával. Az emészthetőség kedvéért nem csak tudományról volt szó. Molnár Janka rengeteget beszélt életéről, hogy hogyan szerette meg a fizikát, milyen táborokban járt, iskolájáról és a mentorairól, különböző versenyekről is szó esett és az előadó különösen felhívta a figyelmünket arra, hogy ezeken a versenyeken elsőnek lenni szép és jó, de ezek mulandó dolgok, mindig új kihívásokat kell keresni és küzdeni a céljainkért. Jó volt hallgatni őt, hiszen nekünk most pont ezekre a megerősítő szavakra van szükségünk a továbbtanulás küszöbén.

Fotó: Hegyesi Esztera képen Molnár Janka Sára

A második részben a csoport ketté vált és kicsit jobban el tudtunk mélyülni a komolyabb témákban. Vámi Tamással érdekfeszítő beszélgetést folyattunk a sötét anyagról és a szimetriasértésről, mindig is nagyon érdekeltek ezek a témák és nagyon örültem, hogy nem csak száraz könyvekben hallhattam viszont ezeket, hanem egy képzett fizikus véleményeként és kemény munkával megszerzett tudásában is részesülni tudtam, tudtunk.
A többes számot azért használtam, mert csoport társaim is nagyon aktívak voltak és remek kérdésekkel vittük tovább egymás gondolatait. Az elmélkedés után megnézhettük az LHC CMS detektorát (természetesen csak virtuálisan egy hatalmas monitoron.)


Fotó: Hegyesi Eszter Tudóskodunk

Részecske ütköztetést sajnos nem tudtak nekünk mutatni, mivel Genfben most látogatási időszak volt és ilyenkor a sugárzás miatt nem engednek egymásnak közel fénysebességgel mozgó részecskéket.

Véleményünk szerint ennek az előadásnak nem csak az volt a célja, hogy megismertesse a fizika ezen részét, hanem hogy bemutassa, hogyan érhetjük el a fent említett emberek szintjét.  Úgy gondoljuk, hogy az előadás ennek a módját ismerteti és még tanácsokkal is ellát a fejlődéshez, amire most van a leginkább szükségünk ebben az életszakaszban.


Toldy Bence és Kőműves Tamás

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Utazás a Cern-be – Tudós csajok beszámoló

Oszd meg a Facebook-on!

Utazás a Cern-be – Tudós csajok beszámoló

Oszd meg a Facebook-on!

X