A szeretet kommunikációja, az öt szeretetnyelv

Az emberek összetett lények, akiket néha nehéz megérteni. Mire vágynak? Minek örülnének igazán? A szeretetnyelvek segítenek kifejezni saját érzéseinket, így közelebb kerülhetünk másokhoz. Legyen szó családról, barátokról vagy párkapcsolatról, a szeretet megfelelő kommunikációja elengedhetetlen.

Az öt szeretetnyelv megfogalmazása Gary Chapman nevéhez kötődik. Az amerikai család- és párterapeuta munkája során megfigyelte, hogy a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, akárcsak az anyanyelvünket. Különböző kommunikációs csatornákat ismert fel, melyeken keresztül a szeretetközlés történik. Ha ezek a csatornák két ember esetében különböznek, akkor a kapcsolatban is nehézségek adódhatnak, hiszen az üzenetek nehezebben érnek célba. Chapman 1992-ben megjelent könyve, „Az öt szeretetnyelv” által kerültek be először a köztudatba a szeretetnyelvek, melyek azóta egyre szélesebb körben váltak ismertté.

A szeretetnyelvek fajtái

Az elismerő szavak esetében a szóban történő pozitív megerősítés a legfontosabb az adott személy számára. Az elismerés egyaránt irányulhat az illető személyiségére, külsejére vagy cselekedetére. A köszönetmondás, egy bók vagy egy dicséret sokat jelenthet azok számára, akik ezen a módon tudják kifejezni szeretetüket. Bár főként a verbális kommunikációra helyeződik a hangsúly, egy kedves üzenet is célt tud érni. A közlésmód gyakran másodlagos, maga a dicséret a lényeges.

A minőségi idő jellemzője, hogy osztatlan figyelemben részesítjük társunkat. A lényege az, hogy az adott személyek nem simán csak együtt vannak, hanem olyan tevékenységet folytatnak, amivel kifejezetten egymásra figyelnek. Ilyen például egy közös séta vagy egy kuckózós, beszélgetős este. Fontos, hogy ilyenkor mellőzzük a telefont, a tv-t, és ténylegesen a másikra fókuszáljunk.

Az ajándékozás sokak számára kedves dolog. Adni és kapni egyaránt izgalmas és jó érzés, főleg azoknak, akiknek ez a szeretetnyelve. Az elismerő szavakhoz hasonlóan itt is központi szerepet játszik az adás folyamata, azonban ebben az esetben fizikailag megfogható dolgokról van szó. Az ajándékoknak nem kell drágának lenniük, hiszen nem az anyagi oldal a lényeg, hanem az, hogy eszünkbe jutott a másik. Egy szál virág vagy egy tábla csoki egyaránt örömöt tud okozni.

A szívességek esetében a szavaknál többet mondanak a tettek. Azok a cselekedetek számítanak leginkább, melyekkel segítünk partnerünknek. Érdemes megfigyelni, hogy mire van szüksége a másiknak és rendszeresen segíteni            ezekben a dolgokban. Kedveskedésnek számít átvállalni egyes feladatokat, mint például a mosogatás vagy porszívózás. Ezzel is csökkentjük a másik terhét és kifejezzük, hogy fontos számunkra.

A testi érintés pontosan az, aminek hangzik. A fizikai kontaktusban rengeteg érzelem lakozik, melyet gyermekkorunktól kezdve igényelünk. A szeretetteljes érintések, legyen az egy ölelés vagy egy simogatás, sokat jelenthetnek nehéz helyzetekben és a hétköznapokban is. Azonban érdemes elővigyázatosnak lenni. Míg némelyik érintkezési forma szeretetteljes, addig mások sértőek lehetnek egyesek számára. Ez sok esetben kultúrától függ.

Szeretetnyelvek felismerése

A szeretetnyelvek megismerése számunkra és a környezetünk számára egyaránt fontos. A témában számos könyv elérhető, valamint internetes tesztek szintén közelebb vihetik a kitöltőket a saját szeretetnyelvük felfedezéséhez. Egy ember több szeretetnyelvet is „beszélhet”, valamint tudatosan elsajátíthatja azokat, melyek eltérőek a sajátjától. Ez számos szempontból előnyös. Igényeink megismerése megkönnyítheti társas kapcsolatainkat, el tudjuk magyarázni partnerünknek, hogy mire van szükségünk, valamint társaink szeretetnyelvét felismerve az ő igényeiknek szintén eleget tudunk tenni. A szeretetnyelvek minden társas kapcsolatban jelen vannak. A szülőkkel, barátokkal, testvérekkel való kapcsolatot ugyanúgy javíthatja a tudatos felismerése ezeknek a kommunikációs fajtáknak, mint egy párkapcsolatot.

Sokat elmond valakiről, hogy hogyan próbálja kifejezni a szeretetét a másik felé ösztönösen. Ha valaki például szereti apróságokkal meglepni a társát és ez tölti el örömmel, akkor gyanakodhatunk, hogy ez a személy az ajándékozás szeretetnyelvét használja. Érdemes figyelmet fordítani ezekre a jelekre és tudatosan kezelni az információkat, így könnyen a kedvére tudunk tenni partnerünknek.

 

(Szathmári Emese, Vörös Rebeka F.)