Befolyásolva és befolyásolni

Sok pszichológiai trükk létezik már, melyek mások befolyásolására, meggyőzésére, olykor rosszindulatú manipulálására is alkalmazhatók. Tévhit, hogy a manipuláció és a meggyőzés egy és ugyanaz, de valójában egy vékony határ húzódik a kettő között. A manipuláció közben a másik fél nincs tudatában a ráható tevékenységnek, ellenben a meggyőzésnél sejtheti, hogy befolyásolás alatt áll. Ebben a cikkben olyan pszichológiai technikákat gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek céljaink elérésében vagy abban, hogy felismerjük, ha a befolyásolásunkon ügyködnek. 

Az arcba csapott ajtó

Ha kérni szeretnénk valamit valakitől, de tartunk a visszautasítástól, először kérjünk egy olyan dolgot, amire biztosan nemet mond. Ezt követően hozakodjunk elő csak az eredeti kéréssel. Ezzel a tudatalattijára hatva rávehetjük az engedelmeskedésre mindenfajta erőlködés nélkül.

Segítő szem

Előfordul, hogy valaki zavaróan bámulja a másikat, főleg tömegközlekedési eszközökön, ahol ez mindennapos is lehet. A kellemetlen érzés elkerülésére elég lenézni a bámuló cipőjére. Valószínűleg teljesen elveszti a figyelmét és elfordítja tekintetét.

Ne kritizálj

Ez a módszer alkalomadtán a szülőknek is hasznos lehet. Kerüljük az egyes szám első személyben fogalmazott kritikát (például „nem ágyaztál be, ,,nem mosogattál el”), ehelyett tényeket állapítsunk meg („még nincs beágyazva, ,,nincs elmosogatva”). Így nem érzi magát hibáztatva a másik fél és nagyobb eséllyel csinálja meg a feladatát.

Kedves visszautasítás

Barátokkal való ötleteléskor előfordulhat, hogy nem egyeznek a vélemények. Magunknak kedvezve ilyenkor lehet kicsit trükközni azzal, hogy a nekünk nem tetsző javaslatban megdicsérünk két dolgot, aztán felajánljuk a saját ötletünket. Ez segít elkerülni a félreértéseket és az esetleges sértődéseket.

Egy jó kapcsolat kialakítása

Az ember sokat ismerkedik élete során, ilyenkor pedig általában el szeretnénk nyerni a másik szimpátiáját. Hogy valaki biztosan megkedveljen minket, ismételjük meg a nevét. Ez azt sugallja felé, hogy figyelünk rá, így máris könnyebben nyerhetjük el a bizalmát.
Ha pedig közelebbi kapcsolatot szeretnénk vele kialakítani a beszélgetés során, akkor a legjobb módszer, ha megkérjük, mondjon vagy magyarázzon el valamit. Függetlenül attól, hogy jártasok vagyunk-e a témában vagy sem, ha érdeklődéssel fordulunk felé, akkor növeljük az önbizalmát és jól fogja érezni magát a társaságunkban.
Bizalmat ébreszt továbbá a lehalkított beszéd. A suttogás meghitt légkört teremt, ezzel szimpátiát vált ki beszélgetőpartnerünkből.
A testtartás leutánzása is segít, hogy kedvesebbnek tűnjünk a másik szemében. Ezt a pszichológia kaméleon hatásnak nevezi a nonverbális kommunikációban, ami kimondja, hogy a hozzánk hasonló embereket sokkal jobban kedveljük.

Az ajtóba tett láb technikája

Ez a módszer hasonlít az arcba csapott ajtóhoz, csak annyi különbséggel, hogy itt egy rosszindulatú szándék vezérli az illetőt. Első körben egy kis szívességet kér, amit egyszerű teljesíteni – ezzel megalapoz a következő, nagyobb kérésnek.
Az emberek alapvetően szeretik, ha mások jó véleménnyel vannak róluk, így könnyen csapdába csalhatók a segítő szándékuk által. Aki az első kérésnél segítőkész volt, az a másodiknál már nehezebben mond nemet és így tovább. Érdekesség, hogy ezt a módszert a cégek előszeretettel használják vásárlóikkal szemben, például ingyenes termékmintával vagy kuponokkal.

,,Rosszul emlékszel”

Ez módszer a saját realitás-érzékelés elvesztését veszi célba. A manipuláló fél szándékosan állítja azt, hogy a másik fél rosszul emlékszik. Mivel nagyon sok mindenre kell odafigyelnünk és sok különböző beszélgetés játszódik le nap mint nap, ennek következtében legtöbben képesek elhinni, amit a manipulátor tényként állít. Ez a technika képes teljesen kétségbe vonni azt, amit az ember a valóságról gondol, így könnyen sérülhet az ítélőképessége.

A harmadik fél

A manipulátor egy harmadik személy segítségével validálja az igazát. Ezt úgy éri el, hogy a bevett harmadik ember is azt állítja, amit ő, ezzel pedig befolyásol téged. Az esetek többségében mindent megtesznek annak érdekében, hogy befolyásoljanak és sebezhetővé tegyenek. Ugyanis ha már két fél állítja ugyanazt, akkor az elme képes elhinni, hogy ő tudja rosszul vagy a saját szemlélete a rossz.

Félelem és megoldás

A manipulátor stressz, félelem vagy nyomás alá helyezi áldozatát, ezzel erős, heves érzelmeket kiváltva belőle. Ezt követően felajánlja a megoldást minden problémára. Ez a fajta technika sokszor szembe jöhetett már filmekben a rossz zsaru-jó zsaru képében.

Csaló és a csali

Ez a módszer mélyen álcázott lehet, ezért nehéz a felismerése. A manipuláló fél olyan kérdéseket tesz fel, amik kedvesen, segítőkészen hatnak, mégis a gyenge pontra céloz vele. Ez heves reakciókat vált ki a másik félből, környezetéből pedig negatív visszajelzéseket. A manipuláló erre kedvesen és ártatlanul reagál, ezzel őt állítva az agresszor szerepébe.

A humor

A humor önmagában egy pozitív eszköz az életünkben, viszont egy manipulátor kezében ez megváltozhat. Mint egy fegyvert használva teszi tönkre vele az önbizalmat és mások szemében is képes rossz fényben feltüntetni az adott személyt. Mindezt kétértelmű odaszúrásokkal, apró viccekkel teszi, melyekkel a gyengeségeket veszi célba, megaláz. Az áldozat környezete persze mit sem sejt az egészből, hiszen viccbe csomagolva minden nehezebben tűnik fel, ahogy a mögöttük megbújó sérelmező szavak is.

 

(Bartos Benigna)