Társasjáték készítés alapjai

A társasjátékok már régóta a történelmünk részei. A legrégebben fennmaradt táblás játék, a Szenet körülbelül 5000 éves. Ennek is megvoltak a maga jellemvonásai, mint a játéktábla és a bábuk használata. Az idő előrehaladtával persze kifejlődött egy szabályrendszer és azok a módszerek, melyek a mai játékok alapjait képezik. Mivel számos eszköz a rendelkezésünkre áll, akár mi magunk is tervezhetünk társast. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet a vállalkozó szelleműeknek megalkotni saját szabályaikat.

A kezdetektől építkezve

Mint az irodalomban, a társasok világában is vannak úgynevezett „kötelező olvasmányok”, melyek újat alkottak vagy összefoglaltak több alkotási módszert. Ilyen ikonikus játék a Catan telepesei stratégiai játék, amely az egymással való kereskedésen és a hatalom megszerzésén alapszik, miközben a játékosok felépítik saját világukat (ez esetben például városokat, utcákat). Továbbá ilyen típusú társas a Carcassonne is, amely a középkori Franciaországba kalauzol el. Utóbbi elsőként vetette el a fix játéktáblát, helyette közös gondolat-tér építésére ösztönözte a játékosokat kártyák segítségével. Ezek a technikák később olyan népszerű társasjátékokban is megjelentek, mint például az Isle of Skye vagy a Between Two Cities, így a játéktervezők számára az alapelvek megalkotásához kiváló alapot tudnak nyújtani.

Játéktípusok 

Mielőtt társasjáték készítésbe fognánk, fontos, hogy tisztában legyünk a játéktípusok fogalmaival. Ez segíthet eldönteni, milyen műfajban szeretnénk alkotni.
A “draftolós” játékok során a játékosok kártyákkal befolyásolják egymás lépéseit. Ezek általában terjeszkedő vagy építő kategóriájú társasokra jellemzőek.
A “legacy” műfaj a játékmenet folyamatos mozgását jelenti, ahogy a szabályokét is. A játék során játékelemeket vehetünk el vagy adhatunk hozzá. Ez a típusú társas a stratégiát, kooperatív gondolkodást helyezi előtérbe. Jó példa rá a T.I.M.E. vagy a Pandemic Legacy sorozat, amelyekben közösen kell krízishelyzeteket kezelniük és fontos döntéseket meghozniuk a játékosoknak.
Az olyan társasokat, amelyek feladványok megfejtésére, nyomozós és logikai levezetésre épülnek, “dedukciós” társasoknak nevezzük. Ilyen például a Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban, ahol fontos szerepet kap a történetmesélés, a szerepek és a bizonyíték keresése.

Online tudásbázis

Aki szeretné jobban beleásni magát a társasjátékok készítésének világába, annak segítségére szolgálhat a boardgamegeek.com (BGG) honlap, ami többek között listázza a már megjelent játékokat, valamint összefoglalja azok szabályait, módszereit. Felhasználóként pedig akár mi magunk is le- vagy feltölthetünk játékot. 

Az utolsó lépések

A grafikai elemeket hagyhatjuk utoljára. Persze fontos, de a fejlesztés során nem ennek kell elvinnie a legtöbb időt, sokkal inkább a szabályok megalkotásának. Ha nincsenek vagy kidolgozatlanok a szabályok, akkor a tervező könnyen elbizonytalanodhat a kivitelezés során, ahogy a későbbiekben a leendő játékosok.

 

(Bartos Benigna)