Héraklésztől Stan Lee-ig és azon túl: szuperhősök mindenhol

Hősökről szóló történeteket már időszámításunk előttről ismerhetünk. Vajon a héroszoktól napjainkig mi változott, és miért van igény a megmentőkre? Járjuk körbe a teljesség igénye nélkül!

Kik azok a szuperhősök?

A szuperhősök általában olyan kitalált karakterek, akik tetteikkel igazságot szolgáltatnak és védelmezik a náluk gyengébbeket. Napjaink történeteiben mindezt álruhában teszik, így a jótevő kilétét gyakran titok övezi.

Az első „szuperhősök”

Az ókori görögök mítoszai igencsak széleskörűek voltak, és bár nem teljesen a mai értelemben véve, de rendelkeztek „szuperhősökkel”.

Talán senkinek sem kell bemutatni Héraklészt vagy más néven Herkulest. Ha máshogy nem, a Disney 1997-es animációs filmje által mindenkihez egészen korán eljutott a története. Rajta kívül tanulmányaink alatt egyre több és több hozzá hasonló karakterrel találkozhatunk.

Az antik korban a híres-neves történetírók fantáziadús, olykor hajmeresztő kihívások elé állították hőseiket, akik kötelezően isteni származásúak, félistenek vagy más néven ,,héroszok voltak.

Figuráik nem halhatatlanok, sőt, kifejezetten emberi karaktereket alkottak. Bár erejük, bátorságuk és vakmerőségük már-már természetfelettinek hat, mégsem sérthetetlenek, a legtöbben nem értek szép véget a próbatételek és a szörnyekkel való küzdelmek miatt.

Miért van rájuk szükség?

Az embereknek igényük van olyan személyekre – legyenek az valósak vagy kitaláltak –, akikre felnézhetnek, akikről példát vehetnek és akikkel azonosulni tudnak.

A történelmi korszakoknak mindig megvoltak a maguk hősei. A már említett ókori héroszok után a középkorban lovagokkal találkozhattunk, akiknek tetteiről számos feljegyzés és alkotás szól. Ezután a forradalmárok kaptak élharcosi köntöst egészen napjainkig, ahol el nem értünk többek között – ha csak egy nagy nevet szeretnénk említeni – Stan Lee-ig, aki képregényeivel olyan alakokkal gazdagította ezt a világot, mint Pókember vagy a Fantasztikus Négyes.

A szuperhősök egyfajta mintát hivatottak szolgáltatni, mely az egyszerű embereket is képes inspirálni, jó döntéseket hozni a való életben.

Mindemellett egy külön világot hoznak létre, mely szórakoztató, izgalmakkal teli. A kezdetekben a képregények, majd a filmek lebilincselő látványvilága és eseményei nyújtottak élményt az érdeklődők számára, és gyűjtöttek egyre szélesebb körű rajongótábort.

Harcolni a gonosszal, hősnek lenni, majd meghódítani szíve hölgyét vagy urát, sok embernek vágya, még akkor is, ha a mindennapokban ez más körülmények között zajlik.

Hétköznapi hősök

Ezt a kifejezést az elmúlt pár évben egyre többször hallhattuk. Láttál már mentőst, orvost vagy tűzoltót szolgálat alatt, amikor akár az életüket kockáztatva is próbálnak valakin segíteni? Teljességgel kimerítik a szuperhős fogalmát.

Az emberi tűrőképesség határáig vagy azon túl képesek sokan tenni másokért. Sajnos a filmbeli szuperhősökkel ellentétben, akiket jobbára csak egy-egy szörny tud meggyötörni testileg, addig a valóságban a lélek sokkal könnyebben sérül. A hosszú távú stressz betegségekhez és különböző nehézségekhez vezethet, így – akár egy rendőrről, katonáról vagy ápolónőről legyen szó –, aki szívvel, lélekkel ott van a bajban, annak hatalmas tisztelettel kellene adóznunk.

 

(Vörös Rebeka F.)