Óceáni szemétből ruha

Iris van Herpen nem tartozik a legismertebb tervezők közé, mégis érdemes megemlíteni a munkásságát, hiszen minden szezonban  elképesztő kreációkkal rukkol elő. A tehetséges dizájner most óceáni szemétből készített couture ruhákat.

A holland divattervezőnő nevét viszonylag keveset halljuk, hiszen nem tartozik a mainstream divatszakemberek közé. Ellentétben más divatházakkal, főként csak különleges ruhákat alkot, amelyek nem minden esetben alkalmasak utcai viselésre. Iris van Herpen fő profilja az haute couture, ám más szemszögből közelíti meg a témát.

Az haute couture magas szabászatot jelent, így amikor meghalljuk a szót, legtöbbször bevillannak az Oscar-gálák lenyűgöző alkotásai, amelyeket a kézzel készített csipke és a több réteg tüll tesz teljessé. Bár manapság a couture kreációk között találunk utcára alkalmas darabokat, mégsem ez a legáltalánosabb. A díszítés és a különleges anyaghasználat továbbra is jelen van ezekben a gyűjteményekben.

Iris van Herpen a modern technológiát vegyíti a couture művészetének szakértelmével. Ennek jegyében legtöbbször igazán különleges, vagy futurisztikus kreációkkal rukkol elő. Ő volt az első tervező, aki ötvözte a 3D nyomtatást a ruhagyártással.

A lebomló anyagok jelentik a jövőt

Legújabb gyűjteményében szintén különleges technológiával készült a darabokat találhatunk, mivel az óceáni szemét jelentette a kiindulási pontot. Iris szorosan együttműködik a Parley for the Oceans nevű szervezettel. A tervező célja, hogy a jövőben a kollekciók csak újrahasznosított anyagokból álljanak.

Számára a tervezői szoba sokkal inkább egy „couture laboratórium”, mivel munkatársai jelenleg egy olyan anyag kifejlesztésén dolgoznak, amely a gombaspórák segítségével biológiailag teljesen lebomlik. Úgy gondolja, hogy a magas szabászat nem zárja ki az újításokat és a fejlett technológiákat, hiszen eleinte a csipkekészítés, valamint a varrógép is újdonságnak számított.

A jövőben a couture lehet a határa a divat iránti nagyobb elköteleződésnek és a fenntarthatóságnak. Az újrahasznosított anyagok széles körű felhasználásával a tervezők új irányt mutathatnak, valamint inspirálhatják az embereket a megfontoltabb életre.

A kollekció megalkotásához szintén a gombák jelentették a legnagyobb inspirációt Iris számára. Ebben az esetben ez nem a hagyományos értelemben vett gombatestet jelenti, hanem a föld alatt található vékony szálakat, amelyeket micéliumnak nevez a tudomány. Az apró gyökerek mondhatni, a természet internetjeként funkcionálnak, hiszen ezek összekötik az egyes növényeket, amelyek így kölcsönösen segítik egymást. Ez a szimbiózis ihlette a tervezőt, így a kreációk nagy részét gyökérszálakra hasonlító motívumok díszítik.

Bár Iris van Herpen ruhái kevésbé alkalmasak utcai viselésre, mégis fontos üzenetet hordoznak magukban.

És ha már divat, íme néhány magyar tervező, aki  hulladékból készít ruhát, táskát vagy egyéb kiegészítőt:

1. Sharolta

A használt farmerek több magyar tervező és alkotó kezei között születnek újjá. A legfiatalabb márka a Sharolta, amely nemcsak sötétkék, hanem színes farmerrel is dolgozik.

A Sharoltához hasonlóan használt farmerok továbbgondolásával foglalkozik az Old Blue és a Réthy Fashion is. Mindkét márka végez farmerbegyűjtést is, tájékozódjatok a honlapjukon a részletekről!

2. AWARE by Printa

Majoros Zita történetéről már többször olvashattatok itt a VOUS-n. Ruhamárkája, az AWARE by Printa termékei is rendszeresen felbukkannak nálunk. A Printát a külföldi turisták is imádják, de egyre több a magyar vásárlójuk is. Zita környezettudatos, zero waste életmódja tetten érhető a Printában is: ma már zero waste showroomot is berendeztek, és megszüntették az egyszer használatos papírpoharakat is. Kávét saját termoszban vagy náluk kapható bambuszpohárban vihettek el.

Először a karrierjét tervezte újra, aztán mások leselejtezett ruháit

Forrás: vous.hu

Majoros Zita egész élete az újratervezés körül forog. A Printa ötletgazdájának karrierje akkor indult be igazán, amikor egy kirúgás miatt át kellett gondolnia addigi karrierjét. Sikeres vállalkozásában újrahasznosított anyagokból tervez ruhát – nem kis sikerrel. Saját elmondása szerint folyamatosan azon jár az esze, hogy miként kelhetne új életre valami, ami az addigi funkcióját már nem tudja többé betölteni.

3. Lazlo

László Edina iparművész szabászati hulladékot használ fel, éppen ezért nem szezonokban és kollekciókban gondolkozik. Akkor keletkezik nála új ruha, ha hozzájut a ruhagyártás során keletkezett textilhez, amit az adott cég már nem használ fel. Ezeket a textileket még soha senki nem viselte / használta, ezért nevezik pre-consumer upcyclingnak, amit ő csinál.

4. Cimbi

Női táskák, szatyrok, borítéktáskák, neszeszerek is készülnek a Cimbinél. Az alapanyagok között találni régi molinót, reklámhálót, bicikli gumibelsőt vagy biztonsági övet is.

A Cimbihez hasonló márkák a Medence Csoport, a ReBorn Bag vagy a Re+Concept.

5. Balkan Tango

Olyan, mintha ezer és egy éve a magyar piacon lenne a Balkan Tango, ahol biciklibelső felhasználásával készülnek pénztárcák, táskák, shopperek. Az én kedvencem évek óta a Vienna nevű modell.

A Balkan Tangóhoz hasonlóan biciklialkatrészekből dolgozó márkák a Felvarrom.

6. MIMIKRI

Nagy Krisztina újrahasznosítja a bőrt. Nadrágból vagy kabárból lesz táska és egyéb kiegészítő. Az alapanyagot kézi festéssel, hőpréssel vagy lézervágással módosítja, így lesz a végeredmény tényleg nagyon egyedi és különleges.

 7. RePityke

Kidobásra ítélt textilhulladék felhasználásával készülnek a RePityke táskái és kiegészítői Baktai Dóri és Németh Kati kezei között. A lányok workshopokat is tartanak, ahol segítenek elkészíteni álmaitok táskáját vagy kiegészítőjét.

8. Licorice

Mi készülhet használt biciklibelsőből, ha nem táska? A válasz egyszerű: ékszer! Méghozzá nagyon is figyelemfelkeltő darabok, amelyekkel a legegyszerűbb pamutruha is feldobható.

Szintén biciklihez kapcsolódó alkatrészeket használ fel ékszereiheza Körben.

9. Cirrhopp

Mi lesz a megunt csomagolásból vagy a megunt ruhadarabokból? Balogh Kinga kezei között biztosan valamilyen csodálatos textilékszer vagy plasztiknyaklánc vagy -fülönfüggő. Gyönyörű színekkel dolgozik, tavaszra és nyárra szinte kötelező egy-egy Cirrhopp darab.

10. Mittersisters

Kicsit más kategória, hiszen a Mittersisters nem táskákat kínál, hanem élménynapokat. A tízórás workshop keretén belül az egykori bőrszoknyátokat, bőrkabátotokat, bőrnadrágotokat használhatjátok fel arra, hogy ultramenő pénztárcát vagy táskát készítsetek magatoknak.

Forrás: https://vous.hu/,retikul.hu

A cikk a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával jött létre!