Újrahasznosított palackokból készítené a LEGO a legújabb elemeket

Újrahasznosított palackokból készítené a LEGO a legújabb elemeket

Ki ne épített volna valami gigantikus dolgot LEGO-ból kiskorában? Én biztosan, szinte állandóan valamit alkottam a kis színes “kockákból”.  Azonban gyerekkorunk sztárja nem épp a legkörnyezetbarátabb, rengeteg műanyag felhasználásával készül. Ezért a dán vállalatcsoport célul tűzte ki, hogy két éven belül már újrahasznosított műanyag palackokból készült elemeket tehessen a polcokra.

Kitekintés a múltba

LEGO egy világszerte igen sikeres építőjáték védjegyzett neve. Története 1932-ben kezdődött Dániában, amikor Ole Kirk Christiansen asztalosmester megalapította a céget, ami ekkor még fajátékokat készített, és csak két évvel később vette fel a „LEGO” nevet, ami a dán „Leg godt!”, magyarra fordítva: „Játssz jól!” kifejezésből származik.

Az egyik első LEGO készlet.

A ma ismert műanyag játékokat 1947 után kezdték el gyártani, pénzügyi okokból. A játék legfőbb újdonsága az volt, hogy a többnyire négyszögletes építőelemek tetején „bütykök” helyezkedtek el, aljuk pedig lyukas volt.Mára szinte nincs olyan dolog, amit ne lehetne megépíteni a több mint tízezerféle LEGO alkatrész segítségével. Az alkatrészek kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy kezdettől fogva egyazon rendszer elemeit képzik: minden egyes sorozat, újonnan megjelenő készlet kompatibilis a már megjelent készletekkel. A LEGO alkatrészek – mérettől, formától, színtől és funkciótól függetlenül – valamilyen módon biztosan összeépíthetők a többi alkatrésszel.

A LEGO cég a hetvenes évek óta van jelen Magyarországon.

Jelen

A vállalat 2018-ban tűzte ki a célt, hogy 2030-ra valamennyi fő terméke már fenntartható anyagokból készüljön, és megkezdte a fenntartható forrásból származó cukornád alapú, polietilénből készült elemek gyártását. A bio-polietilén tökéletes olyan kisebb, puhább elemek előállítására – melyek egyébként már több LEGO készletben megtalálhatók – mint például a fák, faágak, levelek és a minifigurák kiegészítői. Ezek az elemek azonban még nem elég tartósak és strapabírók ahhoz, hogy az ikonikus LEGO kockák is előállíthatók legyenek belőle. 2020-ban pedig bejelentette, hogy eltörli az egyszer használatos műanyagot a termékek dobozaiból. Ehhez a törekvéshez jól illeszkedik a műanyag tasakok lecserélése újrahasznosítható papírzacskókra, amelyre öt évet adott magának.

Már csak azért is szükséges ez, mert évente nagyjából 90.000 tonna műanyagot használ fel a cég a kockák és a csomagolás előállításához. Bár eddig azzal érveltek, hogy a kockák örök életűek és nem kell kidobni őket, így pedig csak kis részük kerül vissza hulladékként a környezetbe, de az újabb termékek előállítása ettől függetlenül is évi 1,2 millió tonna szén-dioxidot kibocsátással jár.

Az újrahasznosított műanyaggal ezen az értéken szeretnének javítani, és Tim Brooks, a LEGO Csoport fenntarthatóságért felelős alelnöke szerint a cég célja, hogy a jövőben több megújuló energiát is használjon a gyártási folyamataiban.

A LEGO most azt a kihívást akarja megugrani, hogy olyan fenntartható módon készült termékeket állítson elő, amelyek akár évtizedekig is kitarthatnak.

Ennek keretében bemutatta az újrahasznosított műanyagból készült LEGO® kocka prototípusát, mellyel egy újabb lépést tesz termékeik fenntarthatósága felé.

Az eldobott PET palackokból készült kocka új prototípusa az első, ami újrahasznosított anyagból készült, és amely megfelel a cég szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek.

Egy több mint 150 tagú csapat dolgozik azon, hogy fenntartható megoldásokat találjon a LEGO termék vonatkozásában. Az elmúlt három évben az anyagtudósok és mérnökök nagyjából 250 PET anyagvariációt és több száz műanyag alternatívát teszteltek. Ennek eredményeként jött létre az a prototípus, ami a minőség, biztonság, játék és persze az összeilleszthetőség terén is megfelel az elvárásoknak.

„Nagyon izgatottak vagyunk az áttörés miatt. A legnagyobb kihívás a fenntarthatóság felé vezető úton az anyagok újragondolása és új innovációk kifejlesztése volt. Az ezekből készült kockáknak – miközben ugyanolyan tartósak, erősek és kiváló minőségűek mint a már meglévő kockák – kompatibilisnek kell lenniük azokkal a LEGO elemekkel, amelyek az elmúlt 60 évben készültek. Ezzel a prototípussal jól tudjuk demonstrálni az elért előrelépést” – mondta Tim Brooks.

Mit rejt a jövő?

A cég nyilatkozata alapján azt még korai megmondani, hogy pontosan a termékek hány százaléka fog újrahasznosított anyagot tartalmazni, de a cél az, hogy „a lehető leghamarabb” megkezdjék a palackokból készült LEGO kockák gyártását.

A fenntartható kockát – ha minden jól megy- két éven belül szeretnék a piacra dobni. A fejlesztésében a következő lépés az lesz, hogy a fehér prototípus után már színes termékeket is elő tudjanak állítani.

Az újrahasznosítandó műanyagot első körben az Egyesült Államokból szerzett üdítőitalos palackok fogják adni. A LEGO szerint az óceánokból kihalászott műanyag azért nem lenne megfelelő, mert már általában túlságosan lebomlott állapotban van.

A LEGO Csoport fenntartható anyagokra irányuló törekvése csak egy a cég számos kezdeményezése közül, amelyekkel pozitív hatást szeretnének gyakorolni, ezért több mint 400 millió amerikai dollárt fektet be három év alatt (2022-ig), hogy felgyorsítsa a fenntarthatósággal kapcsolatos céljainak megvalósítását.

Bihari Bernadett Luca

Forrás: Forbes, Otogon, Don’t waste it, LEGO.com

A rovatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja

Innovációs és Technológiai Minisztérium - Munkavédelem - Foglalkoztatás-felügyelet :.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Újrahasznosított palackokból készítené a LEGO a legújabb elemeket

Oszd meg a Facebook-on!

Újrahasznosított palackokból készítené a LEGO a legújabb elemeket

Oszd meg a Facebook-on!

X